Ресурси за оние што сакаат да научат новогрчки

Доколку сте започнале самостојно да учите грчки јазик, сигурно сте наишле на голем број веб страници што тврдат дека ќе ви помогнат да го совладате новогрчкиот. Сепак, ретко која страница навистина се покажала како добар ресурс за постигнување на вашата цел. Бидејќи и ние сме поминале по овој пат, решивме да креираме една почетничка листа […]

Од каде доаѓа зборот пост?

Зборот пост е сесловенски: на црковнословенски – „постъ“; на руски, македонски, бугарски и српско-хрватски – пост; на словенечки, словачки, полски – post; на чешки – pust. Според мислењата на истражувачите (Макс Фасмер и др.), зборот потекнува од моравско-панонските словени т.е од древно-германски јазик, во кој зборот fastо значи пост. Преку нив, овој збор почнал да […]

Тропар на втори глас

Забелешка: Заради поголема прегледност, тропарот е поделен на неколку делови. 1. (Ј)егда [кога] снишел (ј)еси [си слегол] к смери [кај/кон смртта] животе [животе] бесмертниј [бессмртен] Препев: Кога си умрел Животе Бесмртен 2. тогда [тогаш] ад [адот] умертвил(ј)еси[си го умртвил] блистанием[со блескањето]божества[на Божеството] Препев: тогаш адот си го умртвил со блескањето на Божеството 3. (ј)егда[кога] же […]

Аз буки веди. Глаголи добро јест.

Почетокот на црковнословенската глаголица (буквица, но и Кириловица) е ист со почетокот на македонската азбука: а, б, в, г, д. Но, на црковнословенски јазик буквите имаат свои имиња: А = аз, Б = буки, В = веди, Г = глаголи, Д = добро, итн. Глаголицата започнува вака: Аз (јас) буки (букви) веди (знај) глагол (говори) […]

Сполај ти!

Еден израз во нашиот јазик којшто денес го слушаме сѐ поретко, за разлика од порано, а во иднина веројатно целосно ќе се исфрли од употреба и ќе можеме да го слушнеме само во Македонските народни приказни, е токму: „сполај ти“! Иако многу ретко се користи, сите отприлика знаеме што значи – „благодарам“, „фала“. Нашата задача […]

Зошто за Бога велиме дека е Господ?

Зошто христијанинот на својот Бог Му се обраќа со зборот Господ(и)? Одговорот е јасен – затоа што неговиот Бог е и негов Господар. Со тоа, пак, се отвора и веднаш се затвора друго прашање: што е тој човек кој својот Бог го нарекува Господ? Се рабира, тој човек е Негов раб или слуга. Ако првите […]

Што значи зборот… Црква?

Ако нашиот збор „Црква“, за сите нас несомнено го означува следново: собирот на христијаните како Тело Христово, со Христос како Глава негова, но истовремено и самата градба на Црквата, тогаш сега да си го поставиме прашањето дали зборот Црква и значи она што го означува? Т.е. што всушност значи зборот Црква и дали се поклопува […]

Дали е правилно Христијаните да го користат зборот „Аллах“?

Прашање Дали би сакале да напишете нешто за историјата на употребата на зборот Аллах од арапските православни Христијани? Кога за прв пат бил употребен тој збор? Каква е неговата предхристијанска, но и предисламска употреба? Во неколку наврати ми беше кажано дека самиот термин е неподобен за употреба во христијански контекст, поради неговата употреба во Исламот, […]

Христос, вистинскиот Курбан

За време на празникот на жртвено поклонение, Курбан Бајрам, муслиманите извршуваат ритуали околу и во нивното најсвето светилиште, Ќабата, во Мекка. Ритуалот, според нив, служи за потсетување на замената на жртвата на Авраам (според нив, Исмаил, а не Исаак бил речиси жртвуван) со животинска жртва. Како потврда на ритуалот, тие колат крвна жртва, наречена Курбан, […]

Икона наспроти огледало

Да гледаш икона, значи да гледаш од онаа страна, таму да ја преселиш способноста да се види, препознае и дознае, а овде да го оставиш испразнетото тело. Значи таму да го преселиш погледот, а овде да го оставиш окото. Кога со погледот ќе прејдам таму, на пример, Синајската Гора ќе ми биде од десна страна, […]