Не објавив ништо на Фејсбук

Еден пријател неодамна на Фејсбук го објави следниов статус: „Толку многу нешта се случуваат во мојот живот, но не објавив ништо на Фејсбук!“ Многу вистинито. Секој момент нешто се случува. Некој зборува, мисли, се бори, игра, пее, плаче, се моли. Секој човек во животот на еден човек. Мојот живот е толпа луѓе, а мојот ум […]

Современа духовност

Во нашето забрзано општество, кое се темели на забрзано уживање, луѓето бараат и забрзана примена на духовност. Потонати во калта на примамлива чувствителност, тие го бараат духовното преку похотливото. Хипнотизирани во својата фалшива самодоволност, луѓето се стремат кон некаква духовност, кoја ги доведува до уште подлабока хипноза, но со духовен сјај. Тие мислат дека ќе […]

Неколку препораки

Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992) Како што насловот кажува, овој документарен филм го пренесува мислењето на Ноам Чомски (лингвист, философ, политички дисидент, глас кој вика во пустината) во врска со фабрикувањето лаговистини со кои јавноста би била согласна, а медиумската индустрија би книжела профит. Како најпознат канадски документарен филм, преведен на десетици […]

Интерстелар

Sneaking past a black hole’s event horizon, scanning the hole’s singularity and retrieving gravity-mastering data is impossible. As for falling into a black hole and seeing tidal forces disintegrate your vessel without making you into spaghetti, then entering a region prepared by your future self only to re-emerge into normal space-time via wormhole… well, criticism […]

Како Русите ја празнувале Новата година пред Револуцијата

Новата година не била главен руски празник пред советските времиња. Во Руското Царство, во раниот 20-ти век, околу Новата година се празнувале неколку празници. Населението на царскиот Петербург се состоело од социјални слоеви поделени меѓусебно налик индиските касти. Само неколку пати годишно нивните животи се приближувале, без разлика дали се работело за членови од високото […]

Вистината е Личност, гледана и љубена од срцето

Едно писмо од свештеноинок1 Серафим Роус до еден духовен трагач2 Отец Серафим го напиша следново писмо при крајот на својот живот. Се обраќаше до еден млад човек кого што никогаш не го имаше сретнато, но за кого што имаше слушнато дека се занимавал со писанијата на францускиот метафисичар René Guénon3. Како што е поставено порано4, […]

Педесет нијанси на христијанска љубов

Понекогаш, можеби сте се запрашале, дали вистинското значење на љубовта може да биде сочувано. Во свет жеден да ја дознае вистината за љубовта, милиони луѓе ги преплавија кината за да ја гледаат филмската верзија на новелата на Е. Л. Џејмс – „Педесет нијанси на сиво”, од нејзината премиера на 14 февруари – Денот на св. […]

Моралот во областа на полот (3)

Клајв Стејплс Луис Извадок од книгата „Едноставно Христијанство“ Нам ни е особено тешко да посакуваме целомудрие од три причини; не зборувам веќе за негово достигнување. Како прво, нашата повредена природа, демоните што нè искушуваат и целата пропаганда на похотта, обединувајќи се, ни внушуваат дека желбите на кои се противиме се толку природни, разумни, полезни, дека […]

Моралот во областа на полот (2)

Клајв Стејплс Луис Извадок од книгата „Едноставно Христијанство“ И уште едно, трето нешто. Малкумина сакаат да го јадат она што не е погодно за јадење, или да прават нешто друго со храната. Со други зборови, изопачениот апетит е крајно редок. А сексуално изопачени има многу, тие едноставно нè плашат и со тешкотија се предаваат на […]

Моралот во областа на полот (1)

Клајв Стејплс Луис Извадок од книгата „Едноставно Христијанство“ А сега треба да видиме каков е односот на христијанскиот морал кон сексуалните односи и што е тоа што христијаните го нарекуваат целомудрие. Христијанското целомудрие не треба да се меша со општествените правила на скромност, пристојност или добро однесување. Правилата на пристојност определуваат до кој предел е […]

25-ти Meѓунaрoдeн сaeм нa книгa: 09 април – 15 април 2013

Издавачкиот оддел на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија ќе земе учество на 25-тиот Меѓународен саем на книгата што ќе се одржи од 9 до 15 април годинава. На својот штанд, МПЦ-ОА ќе изложи над 200 изданија од издавачките куќи на своите свети епархии. Изданијата на саемот ќе бидат со намалени цени. Покрај изданијата, ќе […]

Христијанство и елитизам

Секоја уметност не е создавање, а секое создавање е уметност. Создавањето настанува само при средба со вистинското постоење, или со самата Вистина. А до тоа не се стигнува со учење или вештина. Тоа ни се открива во ретки моменти. Целата наша уметност, философија или теологија, се раѓа од таквите моменти, кои се само неколку во […]

Грчкиот религиозен национализам

Порано или подоцна, на сите ќе ни стане јасно дека Православието нема да го сочуваме напорствувајќи да го очуваме „елинизмот“, или „русизмот“, или „србизмот“. Еклисиолошката формула: постои Константинопол, кому Црквата му го додели екуменското [вселенското] првенство, станува: неопходно е да постои Константинопол! Но, трагичната двосмисленост на ваквиот исказ се наоѓа во тоа што Патријархот, чија […]

Молк на небесата: „Седмиот печат“

Филмската теологија на бергмановиот „Седмиот печат“ Филмот „Седмиот Печат“ (1957г.) на Ингмар Бергман е дело чијшто религиски симболизам е очигледен за секој внимателен гледач. Неговиот херој, Антониј Блок (Макс вон Сидоу), штотуку пристигнат од Крстоносните Војни, ја предизвикува Смртта на една партија шах, надевајќи се дека добиеното време ќе го искористи за да направи макар […]

Родов мејнстрим: културна револуција

Позади очите на јавната свест, постои една културна револуција, која се подготвува да го измени највнатрешното јадро на социјалната структура на нашето општество. Се работи за поништување, чекор по чекор, на идентитетот на мажот и жената; сексуалните стандарди и социјалните форми засновани на бракот, семејството, мајчинството и татковството. Оваа културна револуција е наречена родов мејнстрим […]