За најлукавата страст

Архимандрит Маркел Павуј, професор по аскетика на Киевската духовна академија Како да не се предадеме, да не паднеме во депресија пред сè поголемите предизвици на денешницата, и нашата немоќност да […]

И Христијаните во Палестина извикуваат „Аллаху Акбар“

[извадок од интервјуто Неговото Блаженство, Архиепископот севастиски г. Теодосиј, единствениот палестински владика во Ерусалимската Патријаршија] За западниот ум, зборовите „Аллаху Акбар“ звучат заканувачки. Што мислат Христијаните од Светата Земја за […]

Децата на Доријан Греј

Во современиот свет постои синдром наречен Доријан Греј и воопшто не е чудно, тоа што мнозина го имаат овој синдром. Станува збор за култот на младоста, за желбата таа да […]

Интервју со Димитриј Јемец

Димитри Јемец, детски писател и татко на седум деца Актуелни се разговорите за „денешната младина“. Вие сте во востојан контакт со своите читатели, со деца од разни возрасти. Како гледате […]

Фјодор Јемељаненко: Покрај телото, треба да се вежба и духот

Еден од најголемите шампиони во мешани боречки вештини, Фјодор „Последниот Император“ Јемељаненко, во едно скорешно интервју одговара на интересни прашања: како да се вежба духот, како се родила неговата вера, […]

Мојата приказна: Од Ислам до Православие (трет дел)

Продолжение од првиот дел (линк) и вториот дел (линк) Кевин Ален: Честопати слушаме за искуствата на преобраќање, при коишто човекот бива убеден во вистинитоста (на учењето) дека Христос е Син […]

Интервју со игумен Рафаило Бољевиќ

Во периодот од 27 јули до 3 август годинава се одржа Четвртиот семинар по византиско пеење на научно-истражувачкиот центар и Школата за византиско пеење „Троеручица“ од Атина во Подмаинскиот манастир […]

Интервју со м-р Гоце Ристески

OhridNews: Кога и од каде потекна идејата за формирање црковен хор, кој токму во Охрид ќе го практикува старото црковно „византиско“ пеење? Г.Р.: Причините за оваа идеја се плод на […]

Беседа за страдањата на човек со инвалидитет од детството

Александар Прохоров: „Нека биде не како што сакам јас, туку како што сака Бог“ На денот кога Црквата се сеќава на Многустрадалниот Јов, порталот Православие.ru го објавуви разговорот со Александар […]

Интервју со академик Владета Јеротиќ

Пред два дена во салата „Архиепископ Доситеј“ на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје, академик проф. д-р Владета Јеротиќ одржа предавање на тема „Кога религиозноста станува психолошки проблем?“ […]

Дали глупоста е грев?

– Од христијанска гледна точка, спасението на човекот на зависи од неговиот карактер, туку од начинот на кој тој го користи. Затоа, едно нешто е глупоста како природна ограниченост на […]

За изборот на духовен отец

Продолжеток на првиот дел од интервјуто со претседателот на Синодската комисија за канонизација на светии, викарот на Свјатејшиот патријарх московски и на цела Русија Кирил, намесникот на Спасо – Преображенскиот […]