Портрет и автентичност

Можеме да речеме дека во наши дни нашите ликови се антиграфи (копии) едни на други, и дека сите ние сме копии на општите модели на фабрикуван живот. Совршен пример се ѕвездите од Лос Анџелес. Исто, ликовите од иконите насликани од современите иконописци се лоши модели (лажно наречени „византиски“) на едно блуткаво, монотоно и одбивно повторување. […]

Икона наспроти огледало

Да гледаш икона, значи да гледаш од онаа страна, таму да ја преселиш способноста да се види, препознае и дознае, а овде да го оставиш испразнетото тело. Значи таму да го преселиш погледот, а овде да го оставиш окото. Кога со погледот ќе прејдам таму, на пример, Синајската Гора ќе ми биде од десна страна, […]

Кого убива св. Димитриј на иконата?

На алегориската икона на која е прикажан св. Димитриј, качен на коњ, прикажано е убиството на бугарскиот цар Калојан (чие име значи Добар Јован, а кого пак, гркофоните Ромејци го нарекле „Скилојан“ или „кучето Јован“). Во 1202 година, царот Калојан во договор со папата ја признал папската власт врз Бугарското Царство, при што за возврат […]

Причестувањето е смислата на Литургијата

Трет и последен дел (продолжение на првиот и вториот дел) од интервјуто со претседателот на Синодската комисија за канонизација на светии, викарот на Свјатејшиот патријарх московски и на цела Русија Кирил, намесникот на Спасо – Преображенскиот Валаамски манастир, епископот Троицки Панкратиј Владико, како вие советувате да се подготвува за Причест? Еп. Панкратиј: Покајното чувство треба […]

Иконата и нестворената светлина

Ќе се обидам да го истражам односот меѓу иконата и несоздадената светлина, изнесувајќи седум одредувања [дефиниции] за иконите. На крајот, ќе го резимирам исихастичкиот карактер на иконографијата во седум реченици. Првото одредување кое одлично ја изразува иконата му припаѓа на Виргил Георгиј: „Иконата е прозор кон вечноста“. Второто одредување: „Иконата е она што го гледаме […]