Чуден Вселенски собор

Одржувањето на Сеправославниот собор, кој се очекува да се одржи во мај 2016 г., и на него да присуствуваат одреден број епископи од секоја од четиринаесетте Помесни Цркви за да […]

Отец Серафим Роуз за екуменизмот

Ставовите на преподобниот отец наш Серафим Платински во врска со екуменизмот, помалку или повеќе, ни се познати. Неговиот однос кон екуменизмот и новотарењето во Црквата често се покажуваат како вистински […]

Покана од Папата за старците Паисиј и Порфириј

Една професорка од Америка на еден православен свештеник му ја пренела желбата на Папата Јован Павле Втори да ги прими старците Паисиј и Порфириј во Ватикан. Свештеникот им ја пренел […]

Догма за непорочното зачнување

„Царствената, во вистинска слава и достоинство облечена Дева, нема потреба од никаква лажна слава“ Ad canonicos Lugdunenses, de conceptione s. Mariae. Бернард од Клерво Некои, залажувајќи се од сличноста на […]

Вселенскиот патријарх ќе присуствува на папската интронизациона миса

Неговата сесветост, Вселенскиот патријарх г.г. Вартоломеј I ќе присуствува на интронизацијата на новоизбраниот папа Фрањо. Информативната служба при Вселенската Патријаршија ја објави оваа вест вчера, потенцирајќи дека се работи за […]

Чуму ни е пеколот?

Не беше Бог Оној Кој го создаде пеколот за грешниците, туку самите тие. Не го создаде Бог пеколот за грешниците, (туку) самите тие го создадоа. Претставникот на Руската Православна Црква на […]

Талмудот преведен на современ еврејски јазик

Рабинот Адин Стеинсалц, после цели 45 години, во ноември оваа година го заврши своето монументално дело – превод на Талмудот на современ еврејски јазик. Современиот превод рабинот Стеинсалц го започнал […]

Ватикан: Римо-католичката црква е единствената вистинска Црква

Ватикан во вторникот (02 ноември 2010 година) издаде нов документ во кој го потврдува своето учење според кое Римо-католичката црква е единствената вистинска Христова Црква. Документот, кој содржи 16 страници […]