Цветен Триод

Цветен Триод од 1670 год.

На ова место ги собравме сите текстови поврзани со послепасхалниот период на Педесетницата, односно деновите меѓу Великиот и Петровденскиот пост што досега сме ги објавиле. Листата ќе ја обновуваме навремено со нови текстови кои допрва ќе бидат објавени.

Општо

Воскресение Христово

Светла седмица

Томина недела

Недела трета по Пасха, на мироносиците

Недела четврта по Пасха, на раслабениот

Преполовение на Педесетница

Недела петта по Пасха, на жената Самарјанка

Недела шеста по Пасха, на слепиот

Оддание на Пасха

Вознесение

Недела седма по Пасха, на св. отци од Првиот вселенски собор

Сабота пред Педесетница – Духовденска задушница

Недела на Педесетница – Слегување на Светиот Дух врз апостолите

Недела на сите светии

 

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz