НАЈНОВИ

Порака од отец Пимен за простувањето

О ти човеку што држиш камен во рака за да го фрлиш на грешникот, сети се дека некој друг можеби држи камен во неговата рака за да фрли на тебе. […]

Луѓето ќе станат наизглед побожни

Сине Тимотеј, ова знај го: во последните денови ќе настанат времиња тешки. Зашто луѓето ќе станат среброљупци, самофалци, горди, хулители, непокорни спрема родителите, неблагодарни, неправедни, недружељубиви, непомирливи, клеветници, невоздржливи, нескротливи, […]

Излезе од печат најновиот број на списанието „Премин“

Неодамна излезе од печат најновиот број на списанието „Премин“, кој е посветен на преподобен Серафим Саровски. Содржина 1. Преподобен Серафим Саровски: Серафим во тело 2. Мирот во душата се стекнува […]

Чудо на св. Арсениј Пароски: Воскреснало бебе во белгиска болница

Објавата на ова чудо се случи на 22. јануари 2018 година, од страна на отец Дионисиј Табакис, кому по телефон му се јавила игуманијата Арсенија, од манастирот „Свето Преображение“ на […]

Смирение, смирение, смирение

Од една страна го имаме фарисејот. Денес имаме многу предрасуди за него! Забораваме дека навистина, фарисеите биле најпочитуваните луѓе во општеството, затоа што припаѓале на еден посебен дел од верската […]

За постот и молитвата

Кога несреќниот татко, се вели во Светото Евангелие, го довел својот бесомачен син при Господа Христа и Го молел да го исцели, Спасителот го осцелува момчето на очиглед на многубројниот […]

Сега е денот на спасението!

„Дојде постот, мајката на целомудреноста“ [т.е. на душевната чистота]. А какво беше времето до овој ден? Време на блудничење? Душата блудничеше со сето она што, како пријатно, ќе ѝ се […]

Великиот Пост – чин на љубов

Утрешниот ден, понеделник, го означува почетокот на Великиот пост во Православната Црква [литургиски, понеделникот – а со тоа и постот започнува на Вечерната претходниот ден, Прочка, односно Неделата на изгонувањето […]

Помилуј ме Боже, помилуј ме

А сега ќе ви кажам уште нешто, уште една состојба, заради која го љубам Православието. Не велам дека само заради тоа го сакам, но помеѓу многуте други нешта. Таа состојба […]

За ропството вавилонско

Така, ако сме осознале некој предлог како зло, но не сме го избркале, туку продолжуваме да комуницираме со него, тогаш тој постепено ќе нè убедува. Отпрвин вели: „Не велам дека […]

Што е тоа пост?

Втор дел од преписот од аудио записот на едно предавање на проф. д-р протоѓакон Андреј Кураев посветено на Великиот Пост Зборот „пост“ во рускиот јазик, како и во латинскиот, има […]