Во исчекување на благодатните звуци

Деновиве се очекува да излезе компакт диск (CD) посветен на преподобен Симеон Мироточив во изведба на Српскиот византиски хор. Овој диск претставува голем придонес за словенската химнографија (поезија) и еден „новитет“ за досегашната мелотворечка (композициска) пракса. Станува збор за некои химни од дискот кои се за прв пат пишувани на црковнословенски јазик според старите химнографски правила, а врз основа на тоа истите химни се обогатени со соодветна мелодија. Со други зборови, химните не се преведувани, туку се оригинални. Во прилог следуваат две промо видеа од дискот:

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz