[Видео] Видете ја црквата чијшто спомен и чуда се слават денес

Денешниот празник е поврзан црквата на Пресвета Богородица – Живоносен Источник (или извор), со иконата што ни ја покажува Богородица како Мајка на Животот, односно Извор од кој извира Животот (Исус Христос), и со многуте чуда што се случиле на овој извор. Црквата е сместена во истамбулската населба Зејтинбурну, во маалото Балакли (оттука и популарното име на празникот, Балаклија), во сокакот Балакли Сиврикапи, на само неколку стотина метри надвор од градските ѕидини. Заштитена е со високи ѕидини, а околу неа се поставени православните и ерменските почивалишта.

Видео клип од надворешноста на црквата:Видео клип од внатрешноста, кај изворите:Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz