Велика сабота: слегување на благодатниот оган

(Преводот на македонски вклучете го со клик на cc -> Macedonian)

Велика сабота е посветена на споменот на пребивањето на Господ Исус Христос во гробот, и Неговото слегување во адот. Христос е присутен во гробот со телото, а со духот е присутен во адот, истовремено бивајќи на престолот со Отецот и Духот, поради самиот факт што Тој е сеприсутен Бог, неодвоив од другите две ипостаси на Пресвета Троица. Велика Сабота е онаа сабота кога Христос посведочил дека е дојден крајот на стариот век, чиј символ е празнувањето на саботниот ден, и започнува новиот век, во кој се празнува денот на Неговото Воскресение, денот на есхатонот, денот кој сите Христијани со желба го исчекуваат – денот на Второто Христово пришествие.

Оставете коментар

2 Comments on "Велика сабота: слегување на благодатниот оган"

Извести ме
1000
Sort by:   newest | oldest | most voted

[…] Велика сабота: слегување на благодатниот оган […]

[…] Извор pravoslavie.mk […]

wpDiscuz