Житие во слики: св. првомаченик и архиѓакон Стефан

На 9 јануари Црквата го празнува споменот на првомаченикот и архиѓакон Стефан. Овој светител се вбројува во редот на 70. апостоли; тој не бил меѓу првите ученици Христови кои од почетокот биле со Него, но по неговите славни дела, и тоа како може да се вброи меѓу нив. Црквата особено го почитува и затоа што […]

Житие во слики: Св. Никола Чудотворец

На 19 декември Црквата празнува еден од најпочитуваните светители, светиот Николај Чудотворец, архиепископот Мирликиски. Ви го претставуваме неговото житие во слики, наменето за нашите најмали читатели. Свети Никола се родил во третиот век, во грчката колонија Патара, во римската провинција Ликија. Уште како дете тој секојдневно ја читал Библијата, по цели денови седел во црквата, […]

Житие во слики: Св. апостол Андреј

На 13 декември Црквата го празнува споменот на св. апостол Андреј Првоповикан. Ви го пренесуваме неговото житие во слики, за да можете да го прочитате заедно со вашите деца и внуци. Браќата Андреј и Симон (Петар) биле галилејски рибари. Постар бил Симон, но сепак, прв од дванаесетте апостоли, што Го сретнал Христа, бил токму Андреј. […]

Житие во слики: Свети Николај Јапонски

Иван Касаткин се родил во 1836 година, како син на еден селски ѓакон од Смоленската провинција. За да дојде до Смоленската богословија, малиот Иван требал да пеш да изоди повеќе од 150 врсти (160 километри). Но сепак, тој се здобил со богословско образование во богословијата. И не само таму, ами тој пошол и во Петербуршката […]