Св. монах Евтимиј Велики

На 2 февруари Црквата го слави споменот на св. старец Евтимиј Кереселидзе. Старец Евтимиј е роден 1865 година во Садмели (Грузија), во семејство на побожни родители Соломон и Марта. На Крштение го добил името Евстатиј. По завршувањето на основното образование во помесното парохиско училиште, петнаесетгодишниот Евстатиј заминал да бара работа најпрво во Кутаиси, па потоа […]