Сабота пред Воздвижение

Браќа, мудрост, пак проповедаме меѓу совршените, но не мудрост од овој век, ниту, пак, онаа на преодните господари од овој свет, туку ја проповедаме Божјата премудрост, тајна сокриена, која Бог ја предодредил уште пред вековите за наша слава, која никој од господарите на овој свет не ја познал; зашто, ако ја беа познале, тогаш немаше […]

Воздвижение на Крстот Господов

Прекрасна видео разгледница од Православната духовна академија во Санкт-Петербург, Русија. На Твојот Крст му се поклонуваме, Владико, и Твоето Свето Воскресение го славиме. Браќа, словото за крстот е безумство за оние, што гинат, а за нас, кои се спасуваме, сила Божја. Зашто е напишано: „Ќе ја погубам мудроста на мудрите и ќе го отфрлам разумот […]

Паримии на славата на Воздвижението на Чесниот и Живототворен Крст

2Мојс. 22-27; 16,1 Потоа ги изведе Мојсеј синовите Израилеви од Црвеното Море, и тие се упатија во пустињата Сур; и одејќи низ пустињата три дена не најдоа вода за пиење. Дојдоа во Мера, но не можеа да пијат вода во Мера, зашто беше горчлива; затоа и го нaрекоа тоа место Мера. Тогаш народот почна да […]

Како треба да се однесувам кон мојот ближен?

Недела по Воздвижение на Чесниот Крст Во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух. Денот кога се сеќаваме на Крстот, повикани сме да обрнеме особено внимание на она што е Божествената Љубов. Бог толку го возљуби светот, што го предаде Својот Единороден Син на смрт, за ниту еден, ниту еден да не биде заборавен […]

Воздвижение на Чесниот Крст

Со векови на денот на Воздвижението, односно Воздигнувањето на Чесниот Крст, архијереите, стоејќи среде црквата, окружени од мноштвото свештеници, го издигале Крстот високо над главите на соборот на верни, додека хорот во тоа време громогласно пеел „Господи, помилуј!” Тоа бил празникот на христијанското царство, кое се родило под закрилата на Крстот, во денот кога царот Константин […]