Беседа на празникот на осветувањето на храмот на св. вмч. Георгиј во Киев

Се собравме денес да го прекршиме1 Лебот на животот – Лебот небесен, да ја земеме Чашата на спасението2, за на тој начин да Го познаеме Животодавецот Бог, за на тој […]

Слово за свети Климент Охридски

Драги браќа и сестри, Собирајќи се денес овде, во храмот на свети Климент, охридскиот чудотворец, ја сведочиме нашата единственост во Единиот Бог. Единственост, која што се потврдува во Тајната на […]

Беседа во Неделата на Самарјанката

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Во петтата недела после Воскресението Христово, светата Црква ни говори за разговорот на Христа со жената самарјанка. Во тој разговор нашето […]

Гласот Господов е над водите

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Гласот Господов е над водите! Со овие зборови денес, се објавува настанот со кој што се промени историјата на човештвото. Денес, […]