Верата на стотникот треба да е и наша вера

А кога влезе Исус во Капернаум, се приближи до Него еден стотник и Го молеше говорејќи: Господи, слугата мој лежи дома фатен и многу страда.Исус му рече: „Ќе дојдам и ќе го излекувам.” А стотникот одговори и рече: „Господи, не сум достоен да влезеш под мојот покрив; но кажи само збор и слугата мој ќе […]

Дунав

осмо послание до нас, самите Пред една седмица посетив еден манастир кој се наоѓа во близина на Дунав. Обична, скромна посета и едно најмало поклонение кое може еден грешник и недостоен како мене да ја направи попатно. Убав, стар, прекрасен манастир кој сѐ уште се обновува, монашко братство, отворено поле, Дунав во близина… Но, воедно […]

Вера со љубов, тоа е верата на христијаните

Оние што Го љубат, вистински веруваат во Бога – тие се вистински христијани не само по име, туку и на дело и со живот, затоа што без љубов, верата е јалова. Вера со љубов, тоа е верата на христијаните, а вера без љубов, тоа е верата на демоните. Св. Беда Достојнопочитуван Да се љуби Христос […]

Света великомаченичка Варвара

Таткoтo на oваа славна Христoва пoслeдoватeлка кoја oд ранитe гoдини станала нeвeста Христoва, пo имe Диoскoр, бил пoзнат пo неговата положба и бoгатствoтo вo градoт Илиoпoл Eгипeтски, а вo вeрата бил нeзнабoжeц. Свoјата ќeрка eдиница, мудра пo ум и убава на лицe, Диoскoр ја затвoрил вo висoка кула, ја oпкружил сo ситe удoбнoсти, ѝ дал […]

Најмалото од сите семиња

Со што да го споредиме царството Божјо, или со каква парабола да го прикажеме? Тоа е како синапово зрно, кое, кога се сее в земја, е помало од сите семиња земни; а кога се посее, израснува и станува поголемо од сите растенија, и пушта големи гранки, така што под неговата сенка можат да се засолнуваат […]

Има два типа на луѓе

Има два типа на луѓе: верни, кои знаат дека нивната вера е слаба, и неверни, кои мислат дека нивната вера е голема. Токму затоа Господ рекол дека ако се молиш и ако постојано стоиш пред Бога, тогаш се молиш со срце смирено и скрушено, и само тогаш верата навира во тебе. Од молитвата, верата се […]

Вистинска вера

А Исус им одговори и рече: „Вистина ви велам: ако имате вера и не се посомните, не само тоа што стана со смоквата ќе извршите, туку, ако и на оваа планина ѝ речете: ‘Дигни се и фрли се в море!’ ќе биде и сѐ што и да побарате во молитва со вера, ќе добиете.“ Матеј […]

Белешки од еден муабет

1. Што е со смртта? Многу верници низ разговор ми доловиле колку ги интересира смртта. Многу „како“, „што“, „со кого“, „каде“… Какво ќе биде искуство, што нѐ очекува, дали лишеноста од телото ни дозволува да се радуваме и да учествуваме во несоздадените Божји енергии… Како ќе им биде, пак, на луѓето кои нема да искусат […]

Бог, Неговата Промисла и спасението

Со светот управува само Божјата Промисла. Во тоа е спасението на верникот и во тоа е силата за претрпување на земските страдања. Бог со никого не се советува и никому не дава одговор. Без сомнеж: сè што Тој прави е дар за нас, љубов и добрина. Без вера сè е страшно и самиот живот не […]

Од со вера

Но на четвртата стража, преку ноќта, дојде Исус при нив, одејќи по морето. А учениците, штом Го видоа како оди по морето, се уплашија и рекоа: „Тоа е привидение“, и од страв извикаа. Но Исус веднаш почна да зборува со нив и им рече: „Не бојте се! Јас сум, не плашете се!“ А Петар, одговарајќи […]

Надежта во инвалидска количка

Една девојка со телесна попреченост, која користела инвалидска количка, му раскажала на старец Порфириј за нејзините маки со кои постојано се среќавала и го замолила за совет. Старецот ѝ рекол: „Пред сè, потруди се да се сочуваш од непотребните грижи за твојата иднина. Тие грижи и стравови се јавуваат како болест на душата и не […]

И допирот лекува

И ете, една жена, која беше страдала дванаесет години од крвотечение, се приближи одзади и се допре до крајот на облеката Негова. Зошто си велеше: „Само ако се допрам до облеката Негова, ќе оздравам ”. A Исус, штом се заврте и ја виде, рече: „Не плаши се, ќерко, верата твоја те спаси”! И оздраве жената […]

Верувај и служи

Во Христа не треба само да веруваме. Како прво, „само верувам“ не постои. Постои исповедание, кое поминало низ искушенија и соблазни, се зацврстило низ годините и кое на крајот прилично се разликува од првиот опит во верата – наивен и радосен. Патот на верата е пат сличен на „американското брекче“, кое во Америка го нарекуваат […]

Петнаесетта недела по Педесетница

И еден од нив, законик, искушувајќи Го, праша и рече: “Учителе која заповед е најголема во Законот?” А Исус му одговори: “Возљуби Го Господа, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум; тоа е прва и најголема заповед; а втората е слична на неа: Возљуби го својот […]

Науката и безбожниците

Пред неколку години, на едно предавање, во Лондон, еден безбожник докажуваше дека најголемиот дел од научниците не верува во Бога. Тоа длабоко го навреди и растажи професорот и научник Табрума, кој одма изјави дека е тоа е клевета и лага против научниците, и реши тоа одма да се докаже на дело. Со решеноста и истрајноста […]