Видео разгледница: Велигден низ светот

Дел од благорадосната атмосфера од објавувањето и празнувањето на Светлото Христово Воскресение низ светот: Сиропиталиште „Св. Инокентиј“, Мексико (мисија на ПЦА) Сејднајски манастир на Рождеството на Пресвета Богородица, Сирија Манастир „Ксенофонт“, Света Гора Црква „Св. Теодор“, Вљора, Албанија Соборна црква „Казанска икона на Мајката Божја“, Санкт Петербург, Руска Федерација Соборна црква „Св. Димитриј Солунски“, Чикаго, […]

Христос воскресна! Добро, па што ако?

Тоа е најголемата порака што човештвото ја слушнало некогаш. Тоа е, исто така, и најигнорираната порака на светот. Го гледам светот после Пасхата, и малку што се променило. Војната продолжува, цената на безнинот продолжува да расте, бесцелноста продолжува по старо, до недоглед. Една сиромашна жена штотуку беше пронајдена во еден подрум, заедно со нејзините деца, […]

Аудио: Вечерна на љубовта

Бидејќи во повеќето Помесни Цркви постои пракса на Вечерната на љубовта (Вечерната во денот на Светлото Христово Воскресение) Светото Евангелие да се чита на што е можно повеќе јазици, Ancient Faith Radio годинава се потруди и ги повика своите слушатели да го снимат 65-то зачало од Евангелието по Јована (што се чита на Вечерната на […]

Пасхално слово на светиот отец наш Јован Златоуст, архиепископ Константинополски

Кој е побожен и богољубив, нека се насладува со оваа чудесна и светла слава. Кој е благоразумен слуга, радувајќи се, нека влезе во радоста на својот Господ. Кој се намачил постејќи, сега нека ја прими својата плата. Кој работел од првиот час, денес нека го прими праведниот долг. Кој дошол по третиот час, нека празнува […]

Црковна свадбена ноќ

О, ноќ појасна од денот, О, ноќ посветла од сонцето, О, ноќ побела од снегот, Давајќи ни светлина повеќе од нашите факли, послатка од Рајот! О, ноќ која за темнина не знае, одгонувајќи ни го сонот, ни помагаш ангели да зеркаме. О, ноќ, страву за демоните, Пасхална ноќ, чекана во годината! Црковна свадбена ноќ која […]

За значењето на велигденското јајце

Постојат повеќе толкувања околу символиката на велигденското јајце, како и причините и начинот на негово фарбање. Иако голем дел од обичаите кои го следат фарбањето (вапсувањето) се од сомнително протекло, постои Православно предание кое нуди објаснување на елементите кои го следат овој радосен чин. Имено, Православното предание го поврзува ритуалот на вапсување црвени јајца пред […]