Чуден Вселенски собор

Одржувањето на Сеправославниот собор, кој се очекува да се одржи во мај 2016 г., и на него да присуствуваат одреден број епископи од секоја од четиринаесетте Помесни Цркви за да разгледаат некои административни прашања, изгледа сѐ понеизвесно. Најпрво, постои прекинот на заедничарење меѓу Ерусалимската и Антиохиската Патријаршија. Потоа, по контактите со луѓе од врвот на […]

Порака на Патријархот Вартоломеј на отворањето на Светското првенство во Бразил

Со голема радост одговараме на благонаклонетата покана на Нејзината Екселенција, г-ѓа Дилма Русеф, честитата Претседателка на Федералната Република Бразил, да произнесеме една кратка порака по повод церемонијата на отварање на ФИФА Светското првенство во убавата земја некогаш позната како „земја на светиот крст“. Постојат манифестации во човечката цивилизација кои се издигнуваат над човекотворните ограничувања. За […]