Бдение за Успение во манастирот Ивирон на Света Гора

Тропар, гл. 1 При раѓањето девството го зачува, при упокојувањето светот не го остави, Богородице, се престави кај Животот, Мајко на Оној што е Живот, и со Твоите молитви ги избавуваш од смрт нашите души. Кондак, гл. 2 Во молитвите незаспана Богородица и во претстоителствата неизменливо надевање гробот и умирањето не ја задржаа: како Мајка […]

Успение – Денот на мајките

Секоја година во август, православните христијани низ светот ѝ посветуваат петнаесет дена на Богородица. Успението на Пресвета Богородица (Голема Богородица) е толку важен празник, што на некои места се нарекува и Летна Пасха (Летен Велигден). Токму затоа и постиме две седмици пред овој празник, и поусрдно се молиме со зборовите на Молебниот канон упатен токму […]

Нејзиниот дом

Премудроста си изгради дом, ги утврди седумте столбови негови, ги закла своите жртви, го расточи во чаша виното свое и ја приготви трпезата своја; ги испрати слугите свои да огласат од градските височини: „Кој е неразумен, да наврати тука!” И на малоумните таа им рече: „Дојдете, јадете го лебот мој и пијте го виното, што […]

Ете ти мајка!

При Крстот Исусов стоеја мајка Му Негова и сестрата на мајка Му, Марија Клеопова, и Марија Магдалина. А Исус, штом ја виде мајка Си, и ученикот, кого го љубеше, како стои, ѝ рече на мајка Си: „Жено, ете ти син!” Потоа му рече на ученикот: „Ете ти Мајка!” И од тој час ученикот ја зеде […]

Беседа на Успението на Пресветата Богородица

1. Ако пред Господа е чесна смртта на преподобните Негови (види Пс. 115,6), и доколку за праведниците си спомнуваме со похвали, тогаш дотолку повеќе ни доликува споменот на Светата меѓу светите, преку Која настапи секое осветување на светите, односно на Приснодевата и Богомајката, да го совршиме со најголеми пофалби. Впрочем, така и пристапуваме денес, празнувајќи […]

И годинава се случи чудото со змиите во Кефалонија

Една несекојдневна традиција речиси секоја година се случува на островот Кефалонија, во близина на селото Маркопуло. Имено, секоја година во август меѓу празниците Преображение и Успение (6 и 15 август според календарот на Грчката Црква), се појавуваат змии внатре и надвор од црквата на Успението на Пресвета Богородица, чијшто број секојдневно се зголемува, а кои […]

Архива: Богородичен пост

Пост Чуму ни е постот пред Успение? Зошто е потребен постот? Од каде доаѓа зборот пост? Преображение Господово Паримии на славата на Преображението Господово Преображение Христово За Тајната на Преображението Господи, добро ни е да бидеме овде За враќањето во светот по литургија Успение на Пресвета Богородица Паримии на Успение на Пресвета Богородица Успение: Празнување […]

Паримии на славата на Успението Богородично

1Мојс. 28, 10-17 Јаков, пак, ја напушти Вирсавија и отиде во Харан, па најде едно место, и таму преноќева, бидејќи сонцето беше зашло. И зеде еден камен од тоа место, и си го кладе под главата, па заспа на тоа место. И виде сон: ете, скала стои на земјата, а со врвот допира до небото, […]

Успение: Празнувањето на празниот гроб на Богомајката

Возможно е Христос да се сака онака како што лојалистот, иако живее далеку, го сака својот цар. Иако тој не го видел лицето на кралот, ниту неговите очи, (сепак) го љуби сесрдно. Тој сече слики од весници и ги поставува на својот ѕид. Се воздржува од работа на царските празници. Но, да се љуби царската […]

Чуму ни е постот пред Успение?

Потценувачки би било кога би рекле дека има многу што напишано за празникот на Успението на Пресвета Богородица. А сепак, толку малку се пишува за постот што му претходи на овој празник. Секој православен христијанин е свесен и запознаен со причините за постите пред Пасха и Рождество Христово. И макар што можеби некој чул за […]