Бива ли да се работи во недела, оче?

Секој наш свештеник знае колку често парохијаните му поставуваат навидум банални и непотребни прашања. Колку и да ни се чини дека одговорите се добро познати, честопати се случува ниту оној […]

Писмо седмо: Гостилница „Хороскоп“

За оваа гостилница не е потребен хасап стандард. Треба само да влезете и добро да се нагостите, најадете и напиете. Впрочем како што и правиме секојдневно, од утро до мрак, […]

За допирот Божји

Еднаш еден старец нè поучи вака: „Многу луѓе мислат дека не треба да се оди во црква за да се сретнат со Бога. Но, Бог единствено можеме да го допреме […]

Треска на саботната вечер

„Секоја земна грижа сега да ја оставиме…“ (Иже херувими, Велик вход) Пред три децении се појави еден филм кој го кодифицираше начинот на кој Американците гледаат на саботната вечер (се […]

Допирот Божји

Многу луѓе мислат дека не треба да се оди во црква за да се сретнат со Бога, но Бога единствено можете да Го допрете во Неговата Црква. Бог можел од […]

Зошто треба да одиме в Црква секоја недела?

Треба да се наспиеме, да бидеме со семејството, да ги завршиме домашните обврски, а вие велите дека треба да станеме рано и да појдеме в Црква. Зошто? Секако, за да […]