Преподобен Јоаникиј Ракотински

Тропар, гл. 3 Живот богољубив мина, преподобен Јоаникие, којшто си овенчан од Исуса Владиката, Подвигоположникот. Така, твориш чудеса преку моштите свои за сите што доаѓаат и верно ти се молат. Затоа, прими благодарен глас: Радувај се, рамен со древните светии. Кондак, гл. 4 Последувајќи Го Господа од дете, и посакувајќи ја монашката схима, отче Јоаникие, […]

Молитва кон св. Василиј, Острошки Чудотворец

Свет оче Василиј, силен помошнику и милосрден заштитнику, почуј ги и сега нашите молитви, солзи и воздишки. Како добар пастир што ги бара залутаните овци и за нив страда, собери нѐ околу твојот кивот и со твоите чудотворни поуки поучи нѐ да ти благодариме и да Го славиме Отецот Небесен. Нашите души во пороци се […]

Свети Кипријан Слепченски

Синаксар Во 17от/30от ден од месецот Април спомен празнуваме на светиот свештеномаченик Кипријан, игумен на славната Слепченска обител на чесниот Претеча, кој пострада во оган од нечестивите Агарјани во 1780 г. Во времето кога заради гревовите човечки, Бог допушти Исмаилќаните да завладеат со Балканските земји, една група од нивни арамии ја нападна славната Слепченска обител […]

Рождество на Пресвета Богородица

Тропар, глас четврти Твоето раѓање, Богородице Дево, радост му возвести на целиот свет, зашто од Тебе изгреа Сонцето на правдата – Христос, Бог наш; и откако ја урна клетвата, ни даде благослов; кога ја уништи смртта, ни даруваше вечен живот. Кондак, глас четврти Јоаким и Ана од срамот на бездетноста, и Адам и Ева од […]

Тропар на свети Никола Чудотворец

Тропар на свети Никола Чудотворец (руски напев). Тропар на свети Никола Чудотворец (мокрањчев напев). Тропар на свети Никола чудотворец (византиски напев/на романски јазик). Тропар Вистината на сѐ како правило на верата, образец на кроткоста и учител на воздржаноста те покажа стадото твое; заради тоа си го придобил со смирението – возвишеното, а со сиромаштвото – […]

Св. Архангел Михаил и останатите бестелесни небесни сили

руски напев Тропар, гл. 4 Водачи на небесните војски, ние недостојните ве молиме секогаш, со вашите молитви да нѐ заштитите под покривот на крилјата на вашата бестелесна слава, чувајќи нѐ нас што усрдно паѓаме и воскликнуваме: од беди избавете нѐ, како чиноначалници на небесните сили! Кондак, гл. 2 Архистратизи Божји, служители на Божествената слава, началници […]

Тропар на св. великомаченик Димитриј Солунски

Целиот свет најде во тебе заштитник, страдалнику, кој ги победуваш незнабошците. И, како што си ја победил горделивоста Лиева, и за борба си го охрабрил Нестора, така свети Димитрие, моли се на Христа Бога, да ни дарува милост голема.

Тропар на втори глас

Забелешка: Заради поголема прегледност, тропарот е поделен на неколку делови. 1. (Ј)егда [кога] снишел (ј)еси [си слегол] к смери [кај/кон смртта] животе [животе] бесмертниј [бессмртен] Препев: Кога си умрел Животе Бесмртен 2. тогда [тогаш] ад [адот] умертвил(ј)еси[си го умртвил] блистанием[со блескањето]божества[на Божеството] Препев: тогаш адот си го умртвил со блескањето на Божеството 3. (ј)егда[кога] же […]