Смирението го издигна митарот…

Нека те фали друг, е не устата твоја, – туѓ, а не јазикот твој. Изреки 27, 2 Еден стар и прост човек го праша авва Амон: „Три мисли ме мачат: дали треба да талкам низ пустината, или да одам во туѓа земја каде што никој не ме знае, или треба да се затворам во келијата […]

Триодот, забранетата книга

Каков Триод, каков Диод*! Триодот е духовна патарина, попатнина што не ја плаќаме, туку таа ни исплаќа духовни пари и духовни плодови. Таа е и „забранета книга“, зашто во неа може да се најдат неколку криминалци. Започнува со митарот (цариник, арамија од минатото кој грабал пари од луѓето), минува низ една озлогласена улична проститутка (каква […]