Црковниот Младоженец (1)

Во православната традиција седмицата на Господовото Страдание се нарекува Велика Страсна (или Страдална) Седмица. Секој ден од неа се нарекува Велик или Свет: Велик Понеделник, Велик Вторник, кулминирајќи со Велики Петок кога Господ е распнат, по што следи Благословената Сабота кога на службите се објавува дека Семоќниот Бог одмора од сите Свои дела, кога Неговиот […]

Педесет и петте начела на отец Томас Хопко

Отец Томас Хопко се упокои во Бога пред десетина дена. Освен многуте негови книги, написи и служби, отец Томас има објавено и кратки и едноставни, но од друга страна силни препораки за правилен духовен развој, кои циркулираа низ Интернет со години. Во продолжение ви подготвивме еден збир од неговите препораки. Секогаш бидете со Христа. Молете […]

Црковниот Младоженец (2)

Страдалната Седмица почнува со Ете, Младоженецот доаѓа…, а тоа е поврзано со параболата за десетте девојки (види Мт 25,1-13) кои треба да бидат будни и подготвени, да имаат масло со себе, та кога ќе го чујат повикот: „Ете, Младоженецот доаѓа“, да бидат подготвени да Го пречекаат. Тоа е тропарот, главната химна што се пее на […]

Со трпение раѓајте плодови

Постот е време за раѓање плодови на покајание, плодови на Духот. На еден начин, постот (а и животот) е даден токму поради тоа. Да се родат овие свети плодови и не е лесна задача. Тоа просто не се случува само по себе. Ниту е нешто магично, ниту механичко. Попрво, се работи за долго и напорно […]

Воведение на Пресвета Богородица во храмот

Во Литургискиот циклус на празници посветени на нашата Сесвета Владичица Богородица, по празнувањето на Рождеството на Пресвета Богородица, следи нејзиното воведение [влегување, претставување] во Ерусалимскиот Храм, што Православата Црква го слави на 21 ноември (ст.ст.), односно 4 декември (н.ст.). Слично на празникот на нејзиното рождество, и овој богородичен празник не нуди директна библиски или историски […]

Значењето на Литургијата (2)

Како централно светотаинско чинодејание на сета Црква, Божествената Литургија е секогаш воскресна по дух. Секогаш е пројавување на Воскреснатиот Христос на Неговиот Народ. Секогаш е излевање на живототворниот Дух. Секогаш е заедничарење со Бога Отецот. Тому затоа, Божествената Литургија никогаш не е тажна ни покајна. Таа никогаш не е израз на темнината или смртта од […]

Значењето на Литургијата (1)

Зборот литургија значи заедничко дело или соборно чинодејствие. Божествената Литургија е заедничко дело на Православната Црква. Таа е јавно чинодејствие на Црквата, формално собрана заедно како избран Народ Божји. Зборот црква означува собирање или собрание на народот, особено избран и издвоен да изврши одредена задача. Божествената Литургија е соборно чинодејствие на Православните Христијани, кои јавно […]

Хомосексуалниот христијанин

Голем број на хомосексуални мажи и жени тврдат дека Христијанската вера е водечкото правило во нивните животи. Некои од нив сметаат дека нивната сексуална ориентација им е дадена од Бога, дека е добра, и дека нема ништо лошо ниту погрешно со нивните хомосексуални активности. Овие лица велат дека Библијата и Црковното Предание не го осудуваат […]

Насилната љубов Божја

19 МАЈ 2007 Слава на Исуса Христа! Почестен сум да ви зборувам денес, на оваа воведна церемонија. Оваа чест е посебно значајна за мене, особено што јас дојдов во ова училиште како студент пред точно половина век, во септември 1957 година. Четириесет од вкупно педесетте изминати години јас бев официјално поврзан со [богословијата] Св. Владимир. […]