Дунав

осмо послание до нас, самите Пред една седмица посетив еден манастир кој се наоѓа во близина на Дунав. Обична, скромна посета и едно најмало поклонение кое може еден грешник и недостоен како мене да ја направи попатно. Убав, стар, прекрасен манастир кој сѐ уште се обновува, монашко братство, отворено поле, Дунав во близина… Но, воедно […]

Антихрист, последни времиња, теории на заговор

Во нашите тешки и мачни времиња постои мала група на луѓе со метафизички барања. Некои го наоѓаат Бога од мака. Обично човек го наоѓа она што го бара и што му е угодно. Тој не сака многу-многу да се труди и да се заморува. Тој се задоволува со брзи и лесни решенија. Затоа, често пати […]

Злите завери

Кога одев на училиште, професорот по историја нѐ предупредуваше за теориите на заговор. „Тие“ – велеше тој – „сe усвојуваат од луѓето со слаб ум кои не можат да прифатат дека глупавиот, неправеден начин на кој се одвиваат работите во светот е логички исход од човечката конфузија во него“. Наместо тоа, тие веруваат дека таа […]

Конспиративно лудило

Коментар објавен во грчкиот „Екатимерини“ кон крајот на мај годинава. Сметавме дека положенијата се слични и во нашето општество, и затоа решивме да ја пренесеме оваа колумна. — Еден пријател бил до една таверна пред некој ден. Во еден момент, сопственикот на таверната покажал кон авионот што прелетувал над нив, а кој оставал долг бел белег. […]