Современи соблазни

1. Некои бараат на интернет религиозна литература, а други прават неблагочестиви работи. Така, едните се спасуваат, а другите се гинат уште тука на земјата, иако и едните и другите ја користат истата технологија. 2. Не кревајте паника предвремено за печатот на антихристот, туку грижете се за вашите сегашни гревови, кои му го отвораат патот на […]

Технагогија vs љубов

Современите родители попрво би ја искористиле моќта на технологијата за да го заспијат своето дете, со тоа што ќе му пуштат музика или некој цртан филм. Но, постои и еден стар, прастар метод (за востпитување), ако може така да се нарече, а тоа е љубовта.

За антисоцијалните мрежи

Податоците се застрашувачки. Просечен човек минува вкупно 4 години допирајќи го екранот на својот паметен телефон, и губејќи допир со реалноста. Во ова критично видео на американскиот рапер Ричард Вилијамс, попознат како Prince Ea, тој говори за тоа зошто одлучил да не биде контролиран од технологијата туку само тој да ја контролира неа. Дали технологијата […]

Не објавив ништо на Фејсбук

Еден пријател неодамна на Фејсбук го објави следниов статус: „Толку многу нешта се случуваат во мојот живот, но не објавив ништо на Фејсбук!“ Многу вистинито. Секој момент нешто се случува. Некој зборува, мисли, се бори, игра, пее, плаче, се моли. Секој човек во животот на еден човек. Мојот живот е толпа луѓе, а мојот ум […]

„Хак“ за подобро расположение?

Модерниот човек сака да се опушти, да се насмее, да се најде во добро друштво, со добро расположение. За подобрување на расположението човекот користи храна, прошетка, филм, музика, но и алкохол, лекови, дрога итн. Психологијата изнаоѓа свои начини за подобрување на расположението (на пример: да се принудиме да се насмевнеме). Пред извесно време модерната технологија […]

Андреј Тарковски: За современата криза

[dropcap type=”1″]Н[/dropcap]ие живееме во погрешен свет. Човекот е роден слободен и храбар. Но, нашата неволја е во желбата да се сокриеме и заштитиме од природата која сè повеќе и повеќе нè принудува да се прибереме едни крај други. Ние општиме (=заедничариме, комуницираме, м.з.) не затоа што сакаме да општиме, не за да би уживале во […]

Мисионерски технологии

Постои едно гледиште, според кое токму несогласноста на православието со „духот на овој век“ може да го направи православието уште попривлечно. Како пример, ќе го разгледаме проблемот со мисионерските технологии [техники]. Современата цивилизација е технолошка. И човекот, воспитан во неа, насекаде ја бара технологијата. „Како да научите англиски јазик за 20 часа?“. „Како да се […]