Зошто ги почитуваме и се молиме на светителите?

Отец Антониј Петрушевски, свештеник во црквата „Света Троица“ во Куманово, еден од пионерите на македонскиот православен интернет-простор, започнува со серија на видео-подкасти кои третираат различни теми од православниот живот и духовност. Во овој извадок, отец Антониј го разгледува прашањето на почитување и молење на светителите.

Дали светителите се безгрешни суперхерои?

Честопати може да слушнеме како луѓето велат дека светителите биле безгрешни суперхерои без ниту една дамка, но ова е многу погрешно. Напротив. Луѓето кои се великодостојни и успешни според мерилата на овој свет изгледаат безгрешно. За секоја нивна грешка, за секој пад, тие се трудат да ги убедат другите дека тоа не е грешка, и […]

Дали и денес постојат Старци?

Дали личности какви што се старец Паисиј и Порфириј постојат и денес? Имавме среќа да ги знаеме овие навистина просветлени Старци, отец Паисиј и Порфириј и други отечки личности, кои ни покажаа што е Црква и како Бог преку неа се покажува на Своите пријатели. Многумина од нас ја почувствуваа Божјата љубов во нивна близина. […]

Беседа на Неделата на сите Светии

Браќа и сестри! Минатата недела Светата Црква положи цветови во нашите раце, и како да ни рече: „Видете како бесловесната природа е послушна на нејзиниот Создател. Започнувајќи со деновите околу Божик, земјата се врти кон сонцето, кое пак, започна да ѝ ја дарува својата живототворна топлина. И природата не е неблагодарна кон нејзиниот Создател. Како […]