Заборавениот Претеча

Пишувам денес, 11 септември, на празникот на св. Јован Претеча. Вчера вечер ревносно отслуживме Вечерна во еден параклис. Бевме само два-тројца мажи и неколку жени. Утрово служевме Литургија, и повторно […]

Паримии на Отсекувањето на главата на св. Јован Крстител

Исаија 40,1–3, 9; 41,17–18; 45,8; 48,20–21; 54,1 Вака вели Господ: „Утешувајте го, утешувајте го Мојот народ, вели вашиот Бог; говорете му на Ерусалим, што му е по срце, и известувајте […]

Похвално слово за св. Јован Крстител, за денот по Богојавление

на свети Климент Охридски Кога Јован Го виде (Исуса) како доаѓа при него како обичен човек во облик на слуга, се смути од ужас и обземен од страв повика, говорејќи: […]

Отсекување на чесната глава на св. Јован Крстител

Овој е Божјиот Крстител, Пророкот од Пророк роден, печатот на Пророците и началото на Апостолите, мостот меѓу Стариот и Новиот Завет, гласот на оној кој вика во пустината, од Бога […]