Александрискиот Патријарх Теодор II ракопроизведе ѓакониси

На празникот на св. великомаченик Теодор Тирон (17 февруари 2017 год.), кога Неговата Светост, Папа и Патријарх на Александрија и цела Африка го празнува својот именден, во црквата на св. Никола во мисионерскиот центар во Колвези во Конго била отслужена празнична архиерејска Литургија. Како што пренесува официјалната страница на Патријаршијата, при крајот на Литургијата Патријархот […]

Старчество, духовништво, свештенство

Одете во црква, исповедајте се, прашувајте ги сите за тоа што Ве интересира. И тогаш кога ќе најдете некој најблизок до вашата душа, обраќајте (исповедајте) му се само нему. Тие старци што ги барате вие, не постојат. Тоа е затоа што не постојат послушници, туку само полемичари [дебатери]. Духовникот се повлекува кога луѓето не го […]

Шест кратки поуки од старец Паисиј

1. За противењето на сè поголемите морални соблазни, старецот го рече следново: „Потребна е внимателност. На братот наш му треба помош. Ќе го прифатиме она што го кажува како оправдување, и со љубов ќе му помогнеме. Ако сите го презрат, што ќе се добие од тоа? Нема пат до Месечината за таму да можете да побегнете. […]