Не плаши се, Јас Сум со тебе

Се случува, тешејќи го своето дете, мајката да му рече: „Не се плаши, јас сум со тебе“. Ете така и нашиот Творец, милосрдниот и човекољубив Бог, Отецот на изобилието и на секоја утеха, ѝ се обраќа на верната душа, која се наоѓа во искушенија и маки: „Не плаши се, Јас Сум со тебе!“ „Јас сум […]

Јуродивост заради Христа: светост или болест?

Православниот живот од секогаш се доживувал како лудост за овој свет, затоа што, по зборовите на св. Апостол Павле, „телесниот човек не го прима она, што е од Божјиот дух; за него тоа е безумие, и не може да го разбере, оти тоа треба духовно да се испита“ (1Кор 2,14). Меѓутоа, иако вистинските христијани не […]