Во исчекување на Велигден

И му рече Господ на Аврама: „Излези од земјата своја, и од родот свој, и од домот на татка си, па појди во земјата, што ќе ти ја покажам Јас! (1Mojс. 12,1). Ова е очигледен праобраз на промената што се случува во срцето на оние што веруваат во вистината – кога искрено врз себе го […]

До крај треба да истрпиме

Немој да мислите дека е спасен оној кој еднаш или неколкупати претрпел по нешто. Напротив, ќе се спаси оној кој благодушно поднесува сѐ што се случува до самиот крај. Оној кој насреде или при крај ослабе и се откаже од блаженото послушание ќе биде достоен за жалости и ридање како при бродолом, зашто не само […]

Поука во среда од третата седмица на Великиот пост

Браќа и отци! Како што гледате, нашето постоење е минливо, ден по ден минува и се приближува крајот на нашиот живот, и за секој неминовно ќе чукне часот да си замине од овој свет и да се упати онаму каде што се и отците наши. Поради тоа, неопходно е во нас да има голема грижа […]

Дојдовме до средината на Постот

Браќа и отци! Со Божја помош доспеавме и до средината на Светата Четириесетница, и се радува душата на секој христијанин што се приближува Светата Пасха и ни носи одмор после големиот труд и подвиг на постот. Ова го зборувам затоа што сиот наш минлив живот може да се спореди со Светата Четириесетница, бивајќи како подготовка […]

Деновите на Постот се тивко пристаниште

Се чита за создавањето, за првобитната состојба, за падот и ветувањето за спасение во Господа нашиот Исуса Христа. Внимавај и поучувај се! За тебе, сега е време на твојата обнова. Припадни кон Господа и Тој ќе ти подари светлина која ќе ја просвети твојата гревовна темнина, ќе постави основа за твоите колебливи мисли и желбите […]