Совет за оние што не веруваат

Гордоста не ѝ дозволува на душата да зачекори по патот на верата. Еве еден совет за неверникот: нека рече – Господи, ако постоиш, просветли ме, и ќе Ти служам со сето мое срце и душа. Поради ваквата смирена мисла и подготвеноста да Му служи на Бога, Господ ќе го просветли… А тогаш неговата душа ќе […]

Св. Силуан Атонски: За љубовта (2)

Пишувам браќа пред лицето на мојот Бог: – смирете ги вашите срца, и увидете ја Божјата милост веќе на земјата, и познајте Го небесниот Творец, и вашата душа нема да знае за ситост во љубовта. Никој не може самиот од себе да знае што е Божјата љубов, освен ако на тоа не го научи Светиот […]

Св. Силуан Атонски: За љубовта (1)

Втор дел Душата моја жеднее по живиот Бог. Душата моја одново сака до наситување да се наслади со Господа. О, недофатлива Божја милост: од прав Господ го создаде човекот и вдахна во него дух на живот, та душата на човекот стана подобна на Бога. Господ толку го возљуби своето создание, што на човекот му го […]

Св. Силуан Атонски за св. Јован Кронштатски

Отец Јован го видов во Кронштадт додека служеше света Литургија. До овој момент се восхитувам на силата на неговите молитви. Оттогаш поминаа 40 години, и никогаш немам видено некој друг да служи како него. Народот го сакаше и сите стоеја со страв Божји. Не е ни чудо: Духот Свет ги привлекува кон Себе човечките срца. […]