Свети Прохор Пчински

Свети Прохор Пчински е роден во Македонија, во областа Овче Поле, од благочестиви родители Иван и Марија. Тие благородни, богобојазливи луѓе имаа и голем имот но секогаш го поставуваа Божјото пред световното, духовното пред материјалното и даваа и им помагаа многу на сиромашните, но беа бездетни. За тој свој недостаток тие непрестано се молеа на […]