Светиот берберин

Светиот новомаченик Илија бил берберин во градот Каламата на Пелопонез, многу почитуван од турските власти поради неговата остроумност. Еден ден, локалниот кадија дошол да го посети, и св. Илија го замолил да направи сѐ што може за да се намали данокот што им бил наметнат на христијаните. Според зборовите на берберинот, мнозина христијани ќе биле […]