Планирање семејство или избирање живот (1)

Знаеш ли, дете мое, зошто нивите донесуваат тежок плод напролет, а во лето даваат јалова жетва? Затоа што и ќерките човечки го замразија плодот во утробата своја и го убиваат во цутот. Не плачи, дете мое, наскоро Господ ќе дојде и сѐ ќе уреди. – Владика Николај (Жички) Во последно време често размислувам за нас, […]

Искушенијата на праведниците: Св. Григориј Акрагантски

Бoг им испраќа бeда на правeдницитe за да ги прoслави мнoгу пoвeќe. Сoвладаната бeда најсилнo ја oбјавува Бoжјата слава и славата на правeдникoт. Св. Григoриј Акрагантски вo сè бил правeдник и угoдник Бoжји. Нo Бoг му испратил бeда, слична на бeдата штo нeкoгаш ги стасала св. Атанасиј и св. Макариј. Имeнo, двајца свeштeници, Савин и […]

Божикно послание: За службата на Синот Божји

„А Јас сум меѓу вас како слуга“ (Лука 22,27) Христос се роди, драги браќа! Се роди како слабичко дете Оној Кој и небесата ги утврди со Својата сила. Се роди во темнината на витлеемската пештера Оној Кој на светот е светлост, на ангелите и луѓето светлост е. Се роди како слуга Оној Кому херувимите и […]

259-то писмо, за пилатовото царство

До стариот професор Жал ви е за старото Римско царство и затоа го обвинувате христијанството за неговата пропаст. Тоа го правеа сите безбожни историчари, но ниту Ранке ниту Нибур не правеа така. Ме чуди како Вие го правите истото иако сте човек од вера. Да не пропаднаше Римското царство, ќе пропаднеше Христијанството. Или Цезар, или […]

194-то писмо, за противниците на верата

До Богословот К. И. Зошто си се уплашил? Против твоето богатство се кренаа сиромашните и ти се уплашил! Отсекогаш е така, сиромашните незадоволно ги гледаат богатите. Твојата вера – твое богатство. Твојата христијанска вера ги опфаќа небото и вечноста и животот и вистината и правдата и радоста и светлоста и ангелите и песната. А оние […]

218-то писмо, за познавањето на Христа

До началникот К. П. Многу се радувавте, бидејќи Вашиот син заврши високи науки во странство, дипломирал со одликување како прв меѓу првите. Но сега неочекувано и Вие и Вашата сопруга почувствувавте една мала болка, како убод од игла, кога вашиот учен, преучен син, пакосно се насмеал на вашата куќна Слава. Ништо не рекол само се […]

Молитви на езерото: LXXXII

Кренаа неверниците војна против Господ на небото и на земјата – суви лисја против планинскиот ветар. Додека ветрот молчи, се слуша шуштењето на лисјата. Но кога ветерот ќе разшуми, ќе се развеат листовите по ридовите и по друмовите и така оставени, лист по лист ќе го изгубат авазот и ќе се залепат за блатото. Бидејќи […]

Науката и безбожниците

Пред неколку години, на едно предавање, во Лондон, еден безбожник докажуваше дека најголемиот дел од научниците не верува во Бога. Тоа длабоко го навреди и растажи професорот и научник Табрума, кој одма изјави дека е тоа е клевета и лага против научниците, и реши тоа одма да се докаже на дело. Со решеноста и истрајноста […]