Мајките и воспитувањето на децата – втор дел

Свети Нектариј Егински Поради големото влијание што го имаат врз нивните деца, мајките можат да ги образуваат според својот личен карактер, исто како што грнчарот ја работи глината според својата лична претстава. Што се однесува до лесната за обработка возраст на детството, Диоген1 го има кажано следново: „Воспитувањето на децата е слично на обработката на […]

Св. Нектариј Егински: Побожна и непобожна ревност

Умната ревност, инспирирана од љубовта кон Бога и ближните, сè што прави прави со љубов и снисходење; човекот со ваква ревност не му нанесува болка на ближниот; таквата ревност е просветлена од знаење и не го тера човека да застранува од тоа што е морално исправно. Христијанинот што е понесен од неразумна ревност, пак, е […]

Свети Нектариј Егински и 15 јануари

Свети Нектариј Егински е чудотворец чие житие на чуден начин е поврзано со денешниот ден, 15-ти јануари. Како што ќе видиме, неговиот овоземен живот во голема мера се менувал токму на овој ден. Како прво, на 15 јануари 1847 година, само три и пол месеци по неговото раѓање во Силиврија, Источна Тракија, св. Нектариј бил […]

Болничката соба во која св. Нектариј Егински се упокоил

На натписот стои запишано: „Во оваа соба блажено се упокои свети Нектариј Егински, митрополитот Пентаполски и чудотворец, вечерта во недела, 8 ноември 1920. Тука го направи и првото чудо по неговото упокојување врз еден болнички пациент.“ Свети Нектариј се упокоил во Атина, вечерта на 8/21 ноември 1920 година, на 74-годишна возраст, откако бил хоспитализиран поради […]