Св. Козма Етолски

Свeштеномаченикот Кoзма Етолски, рамнoапoстoлeн, бил рoдум oд Етолоакарнанија, oд сeлoтo Мeгадeндрoн (Гoлeмo Дрвo), недалеку од Термо. Во младоста бил неук, за подоцна да замине на Света Гoра, кадe најпрво учи во Атонијадата, а подоцна, вo Филoтeјскиoт манастир бил пoтстрижeн за инoк. Нo гoнeт oд сeкoјднeвната жeлба да гo прoпoвeда Eвангeлиeтo на нарoдoт, после две години […]

Кратка поука на св. Козма Етолски

„А ти, човеку, не злоупотребувај ја својата жена како да ти е робинка, зашто и таа, како и тебе, е создание Божјо. Бог исто толку се распнал заради неа, колку што се распнал и заради тебе.“ – Свети Козма Етолски Чудно е како еден монах, роден пред три века, за тоа како треба сопругот да […]

Разбојникот кој секој ден ѝ се молел на Богородица

Еден човек по име Јован бил поразен од гревот и станал крадец. Уште повеќе, тој станал и предводник на една разбојничка дружина од сто крадци, но сепак длабокот ја почитувал Богородица. Секое утро и вечер го читал Канонот кон Пресвета Богородица. Сакајќи да го спаси поради неговата голема почит кон Богородица, милостивиот Бог испратил еден […]