Образот на образованието

Неодамна го прославивме патронот на градот – светиот Климент Охридски. За него многумина не знаат дека всушност бил епископ Велички – област за која денес не се знае со сигурност каде точно се наоѓала, но сигурно не станува збор за Охрид. Веројатно е област на јужното крајбрежје на езерото. Но, каде и да епископствувал свети […]

Похвално слово за светите и преславни учители на словенскиот народ

Кои му создадоа писменост и кои го преведоа Новиот и Стариот Завет на неговиот јазик, односно за блажениот Кирил и за Панонскиот Архиепископ Методиј Откако нашиот Бог и Спасител Исус Христос, поради Своето големо и неискажливо човекољубие, се смилува над човечкиот род, бидејќи не можеше да поднесе Неговото создание да биде држано од ѓаволската измама, […]

Св. Климент Охридски: Слово за Велики Четврток

Браќа, денес го слушнавте евангелистот како раскажува за Христовите страдања што нашиот Создател и Бог ги претрпе за нас. Како да не затрепери срцето, кога слуша дека Бог претрпел такви страдања поради Своето големо човекољубие? Или кој нема да се ужасне слушајќи за такви страшни чудеса? Кога сонцето Го виде како е распнуван, својата светлина […]

Похвала за четиридневниот Лазар

од свети Климент Охридски Ете, ни доаѓа напред светлозарното торжество, предвесник на Христовото воскресение. Ете, ни засветли светлозарниот празник на Лазар, кој ги отсликува Христовите чудеса. Ете, четиридневното воскресение Лазарево ги носи плодовите на тридневното воскресение Христово. Ете, вториот Претеча – Лазар, им се јави на оние што седат во мрак и во смртна сенка, […]

Имало некој цар во некоја земја, мошне добар и дарежлив…

Сакам да ви кажам една поучна приказна: Имало некој цар во некоја земја, мошне добар и дарежлив, кој ги сакал сите еднакво, како свои деца, и за сите се грижел еднакво, но се грижел и за нивните души. Но и таа земја изобилуваше со блага, како што рече Давид: „Кај нив се намножија плодовите од […]

Похвала на св. Климент, папа Римски, напишана од св. Климент Охридски

Небото радосно се весели, украсено со светлообразни ѕвезди, и на својот Создател Му принесува неискажливи пофалби. А Црквата Христова светло ликува, имајќи ги како благомирисни цветови пророците и апостолите, и мачениците со архиереите и преподобните, и се украсува со нивните прекрасни слова. Со тие благомирисни цветови – светителите, се украсува со радост целата вселена како […]

Св. Климент Охридски: Похвално слово на архангелите Михаил и Гавриил

Настапи пресветлото торжество на бесплотните сили, кое надминува секаков ум и разум, озарувајќи ја целата вселена со пресветлите зраци. Бидејќи тие не се со телесна природа, туку со недопирлива и несфатлива природа, тие зрачат со светлината на самото Божество. Тие со трепет стојат околу престолот, трепетно со крилјата покривајќи ги своите лица и со непрестаен […]

Похвално слово за свети пророк Илија

на свети Климент Охридски Сега светлозарното сонце го озарува со светлина небесниот свод при искачувањето на огнените коњи. Сега целата вселена, озарена со светлозарни зраци, радосно торжествува, празнувајќи го пресветлиот спомен на огненосниот пророк Илија, зашто овој чудесен Илија ја просветли целата вселена како сонце со извонредни чудеса и знаци, и ревносно ги изгоре противниците […]

Второ похвално слово за раѓањето на св. Јован Крстител

на свети Климент Охридски Вечниот извор на Божеството, кој тече непрестајно и ги напојува нашите души исушени од неверие, денес ни се јави како ѕвездата Деница, која му претходи на пресветлото Сонце и со светлина ја озарува целата вселена, и со возвишена проповед го собира целиот свет за прекрасното чудо. Тој радосно ги весели неплодните […]