Вера со љубов, тоа е верата на христијаните

Оние што Го љубат, вистински веруваат во Бога – тие се вистински христијани не само по име, туку и на дело и со живот, затоа што без љубов, верата е јалова. Вера со љубов, тоа е верата на христијаните, а вера без љубов, тоа е верата на демоните. Св. Беда Достојнопочитуван Да се љуби Христос […]

Озаконето убиство или право на живот

Раѓањето деца станало најголемата утеха за луѓето тогаш кога станале смртни. Поради тоа, човекољубивиот Бог во истиот час, за да ја ублажи прародителската казна и да им го намали стравот од смртта, им го дарувал раѓањето деца, покажувајќи им го со тоа… праобразот на Воскресението. И кога целиот живот би го поминале во среќа, повторно […]

Крштението е Смрт и Воскресение

Во периодот на Богојавлението, наречено уште и „празник на Крштението“, се случуваат многу крштевки. Поголемиот број верници кои на овој празник ги крштеваат своите деца велат дека ова го прават затоа што веруваат дека постои врска меѓу Крштението на нивните деца и Христовото Крштение. Од друга страна, православното богословие, почнувајќи од Библијата, вели нешто друго. […]

Неодамнешни чуда на св. Јован Златоуст

Во деновите меѓу 10-ти и 19-ти ноември 2007 година, чесната глава на св. Јован Златоуст била пренесена за поклонение на Кипар од светогорскиот манастир Ватопед. Мноштво луѓе притекнале кон моштите на овој велик светител; во црквата во којашто биле положени, се почувствувало благоухание, а главата била топла како да се работи за глава на жив […]

Златната уста на св. Јован Златоуст

Светиот Јован, Архиепископ Константинополски, бил наречен Златоуст поради чудесно точната чистота на неговите учења, и раскошната убавина на неговиот говор. Речено е дека после неговото покрстување никогаш не се заколнал за нешто, ниту некого натерал да се колне, не излажал, не проколнал никого, не озборувал, ниту наклеветил, ниту пак, исмејал некого. + + + Истиот […]

Заповедано ни е да имаме само еден непријател

Во време на крајна поделеност во нашето општество, овие живи слова на Златоустиот Јован би можеле да ни послужат како потсетник на она на кое сме повикани да бидеме: блажени миротворци кои ќе се наречат синови на Отецот, безумни заради Христа благовестители и жители на Небесниот Ерусалим по ветување. Без разлика на која страна и […]

Николај Месогејски: „Кога би умрел, би сакал мојата Митрополија да биде празна“

За време на празничната вечерна богослужба на празникот на Рождество Богородично (8 септември по нов стил), на Митрополитот Месогејски г. Николај му биле подарени владички омофор и епитрахил од страна на парохискиот свештеник во знак на благодарност за посетата. На ваквиот голем подарок Преосветениот Митрополит одговорил со следните зборови: Со олку многу светилишта и цркви […]

Пасхално слово на светиот отец наш Јован Златоуст, архиепископ Константинополски

Кој е побожен и богољубив, нека се насладува со оваа чудесна и светла слава. Кој е благоразумен слуга, радувајќи се, нека влезе во радоста на својот Господ. Кој се намачил постејќи, сега нека ја прими својата плата. Кој работел од првиот час, денес нека го прими праведниот долг. Кој дошол по третиот час, нека празнува […]

Монаштво и брак

Кој не е соединет во брачна заедница, вели св. Јован Златоуст, сам по себе не претставува целосен човек, ами е лишен од својата половина. Мажот и жената претставуваат еден човек. Овде е важно да напоменеме дека оние христијани кои одлучиле да примат монашки завет, не се осамени, односно не претставуваат половина човек. Монасите и монахињите, […]