Свети Јован Рилски

Преподобниот Јован Рилски се родил во 876 г. во селото Скрино, на падините на Осоговска планина, крај реката Струма. Рано останал сираче. Како дете бил пастир кај некои богати луѓе. Еднаш изгубил една од кравите и теле. Момчето долго плачело и се молело, Бог да му помогне. Кога ги нашол кравата и телето, заради голема […]