Чудото на св. Јован Крстител

онака како што старец Хрисант Дионисијатски кажуваше во 1940 година Минатата година (1939) бев одоговорен во магерницата. Се приближуваше славата на Чесниот Претеча, за време на која правевме мала прослава. Денот […]

Второ похвално слово за раѓањето на св. Јован Крстител

на свети Климент Охридски Вечниот извор на Божеството, кој тече непрестајно и ги напојува нашите души исушени од неверие, денес ни се јави како ѕвездата Деница, која му претходи на […]

Отсекување на чесната глава на св. Јован Крстител

Овој е Божјиот Крстител, Пророкот од Пророк роден, печатот на Пророците и началото на Апостолите, мостот меѓу Стариот и Новиот Завет, гласот на оној кој вика во пустината, од Бога […]