Христос сака да го вознесе човекот на небесата

Бог дојде на земјата, за да нè вознесе на небесата. Значи, уште додека живееме на земјата ние мора да живееме како да сме во Царството Небесно, треба да пребиваме во него, исчекувајќи го во надеж. Но, во реалноста, поголемиот дел од нас го прави токму спротивното. Луѓето со целото свое битие се прилепуваат за земјата […]

Случка од животот на архиепископот Аверкиј

Не знам дали е ова точно, но еден од постарите епископи – архиепископот Аверкиј Таушев (1906-1976) ми го раскажа следново. Тој многу се интересирал за психологијата. Некој студент, пак, дошол кај него и му кажал дека св. Јован Кронштатски го читал Зигмунг Фројд, што за студентот било многу интересно. Тој уште побарал и мислење од […]

Кон молитвата да пристапиме со полна надеж

Кон молитвата, пред икона или не, секогаш треба да се пристапува со полна надеж за добивање на бараното, на пример – избавување од тага, душевна болест или грев, зашто и пред да се помолиме, илјадапати имаме добиено очигледна помош од Господа или од Владичицата наша; крајно безумие и слепост е да не се надеваме дека […]

25 години од прославувањето на св. праведен Јован Кронштатски

Денес се навршуваат 25 години од вбројувањето на светиот праведен Јован Чудотворец од Кронштадт во соборот на светиите. По тој повод, пренесуваме само неколку поуки од благодатната ризница на негови поуки. + + + Често спомнувај си дека злото е во тебе, а не во другите луѓе. Со таквото уверување, кое е потполно вистинито, себеси […]

Пости и моли се, и ќе направиш големи дела

„Мудриот размислува за патот на животот, за да се отстрани од патот што води во пеколот“ (Изрек. 15,24). На сите им е познато што е пеколот, и дека во него секој може да се најде поради своите дела. Меѓутоа, не сите се сеќаваат на тоа и не живеат правилно до таа мера што грижата за […]

Св. Силуан Атонски за св. Јован Кронштатски

Отец Јован го видов во Кронштадт додека служеше света Литургија. До овој момент се восхитувам на силата на неговите молитви. Оттогаш поминаа 40 години, и никогаш немам видено некој друг да служи како него. Народот го сакаше и сите стоеја со страв Божји. Не е ни чудо: Духот Свет ги привлекува кон Себе човечките срца. […]

За родољубието

Светиот праведен Јован Кронштадтски вака пишувал за љубовта кон овоземната татковина: „Љуби ја овоземната татковина… таа те воспитала, одликувала, ти направила чест, во неа има сè во изобилство; но, уште повеќе љуби ја небесната татковина, која е неспоредливо поскапоцена од овоземната, оти е света, и праведна, и непропадлива. Таа татковина за тебе ја придоби Синот […]