Кој сака да Ме следи, нека Ме следи

Модерниот човек живее во комфор. Удобноста е предмет на неговите желби. Целта во животот на современиот човек е да добие колку може повеќе материјални богатсва и да се наслади со нив, а сепак да го добие тоа со малку труд и борба. Трудољубието, како средство за добивање на духовни и материјални блага е ретка добродетел […]

Беседа на Успението на Пресветата Богородица

1. Ако пред Господа е чесна смртта на преподобните Негови (види Пс. 115,6), и доколку за праведниците си спомнуваме со похвали, тогаш дотолку повеќе ни доликува споменот на Светата меѓу светите, преку Која настапи секое осветување на светите, односно на Приснодевата и Богомајката, да го совршиме со најголеми пофалби. Впрочем, така и пристапуваме денес, празнувајќи […]

Паламитско столетие

Многу книги за православието детално ја прераскажуваат црковната историја. Не толку [книги] ја раскажуваат скорешната историја на православието или православната мисла. Многумина не сфаќаат до кој степен православното богословие било заробено од западните влијанија и угнетено од туркократијата (Турската Империја) сè до 20-от век. Дури и во Русија, богословието било подредено под растечкото западно влијание […]

Синаксар во Неделата на св. Григориј Палама

Големиот и светол проповедник на Светлината, Изворот на светлината сега навистина го води кон незаодната Светлина. Овој син на божествената и незаодна светлина, навистина вистински Божји човек и чудесен слуга и служител на божествените (тајни), потекнуваше од Азија, од пресветли и славни родители кои се трудеа да го украсат своето дете со наука и добродетели, […]

Св. Григориј Палама: Вознесение Христово

Беседа на св. Григориј Палама, архиепископ Солунски на Вознесение на Господ и Бог и Спасителот наш Исус Христос, во која се говори и за тоа како се исполнува законската (старозаветна) Сабота 1. Јудејците ја празнуваа Пасха според Законот, односно преминот од Египет во Палестина. Ние ја празнуваме евангелската Пасха, т.е. преминот на нашата природа во […]