Прошетка низ светот во чест на св. Георгиј Победоносец

Во чест на празникот на светиот великомаченик Георгиј Победоносец (попознат меѓу народот под името св. Ѓорѓи и св. Ѓорѓија), решивме да направиме една „мала“ прошетка низ светот и да ви пренесеме фотографии од повеќе цркви и манастири посветени токму на неговиот свет спомен. Секако, прошетката ја започнуваме токму од државата што го носи името на […]

Беседа на празникот на осветувањето на храмот на св. вмч. Георгиј во Киев

Се собравме денес да го прекршиме1 Лебот на животот – Лебот небесен, да ја земеме Чашата на спасението2, за на тој начин да Го познаеме Животодавецот Бог, за на тој начин да почнат да горат срцата наши, како некогаш на оние на патот за Емаус3. Денес Светата Црква си спомнува за осветувањето на храмот на […]

Храмот на св. Георгиј Победоносец во Лида

На 16 ноември Црквата го празнува споменот на обновувањето на храмот на свети Георгиј во Лида (Георгиопол, Палестина – денешен Лод, Израел). Историски гледано, првото осветување на храмот се случило за време на царувањето на благочестивиот цар Константин, кога во овој ден во него биле положени и нетлените мошти на светиот великомаченик. Покрај нив, во […]