Тропар на св. великомаченик Димитриј Солунски

Целиот свет најде во тебе заштитник, страдалнику, кој ги победуваш незнабошците. И, како што си ја победил горделивоста Лиева, и за борба си го охрабрил Нестора, така свети Димитрие, моли се на Христа Бога, да ни дарува милост голема.

Чудата на свети Димитриј, мироточивиот чудотворец Солунски

Како ретко кој друг светител, светиот великомаченик Димитриј е почитуван и славен насекаде низ православниот свет, и особено на Балканот, меѓу Грците, Македонците, Албанците, Бугарите и Србите. Во пресрет на празнувањето на неговиот спомен, пренесуваме неколку чуда од поновата историја, со кои светиот Димитриј како да сака да ни укаже дека не нè напушта и […]

Кого убива св. Димитриј на иконата?

На алегориската икона на која е прикажан св. Димитриј, качен на коњ, прикажано е убиството на бугарскиот цар Калојан (чие име значи Добар Јован, а кого пак, гркофоните Ромејци го нарекле „Скилојан“ или „кучето Јован“). Во 1202 година, царот Калојан во договор со папата ја признал папската власт врз Бугарското Царство, при што за возврат […]