Апостолски чтенија на Вечерната за Петровден

Вход. Прокимен на денот. И чтенија: Благословен е Бог и Отецот на нашиот Господ Исус Христос, Кој по својата голема милост нè прероди преку воскресението на Исуса Христа од мртвите за жива надеж, за наследство што не пропаѓа, чисто, кое не свенува, запазено на небесата за вас, кои Божјата сила преку верата ве запазила за […]

Јавувањето на апостол Петар на св. цар Јустинијан

Денес (18 септември) го славиме споменот на јавувањето на св. ап. Петар на св. праведен и благоверен цар Јустинијан. Што всушнот била причината за ова јавување? Настанот е поврзан со житието на св. Евтихиј Константинополски. Кога св. Евхтихиј бил дете, тој ја предвидел својата идна служба на Константинополската катедра во игра, потпишувајќи се како „Патријарх […]

Кафе со сестра Васа, 30 епизода: Св. апостол Петар

Теологија со малку хумор. Во оваа епизода, сестра Васа зборува за светиот апостол Петар, верата, љубовта и Светското фудбалско првенство. Преводот на македонски е достапен со клик на Captions – Macedonian.

Природните стихии и послушанието

(Мт. 14, 22-34) Господ ги испрати учениците во кораб преку морето, а потоа, во четвртата сража од ноќта, откако се помоли на планината, дојде при нив одејќи по површината на разбранетата вода. За човечкиот разум ова е едно од највпечатливите чуда што Спасителот ги направи пред очите на апостолите. Низ целата човечка историја, како црвена […]

Славни и сехвални првоврховни апостоли Петар и Павле

„Со благодатта на Бога сум тоа што сум, … “ ( 1Кор. 15, 10 ) Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Светата Црква денес го прославува истовремено споменот на големите апостоли Петар и Павле, кои што се наречени првоврховни, првопрестолни и вселенски учители. Тие многу се потрудиле за распространувањето на словото Божјо, […]

Сината лествица

Кога свети апостол Петар го заврши својот овоземен живот и беше повикан на небо, Господ му ги предаде небесните клучеви од рајските порти. Со сесрдна свештена ревност, светиот апостол ја извршуваше својата возвишена служба, отклучувајќи ги рајските порти за душите на оние луѓе кои преку својот земски живот и одлука на Севишниот Праведен Судија ги […]