Молитва за избавување од страв

До нашата редакција стигнаа неколку писма во кои читателите зборуваат за нивната борба со ирационални стравови и анксиозност. Поради тоа, се надеваме дека оваа молитва ќе им помогне на оние коишто минуваат низ ваква борба. +++ Избави ме, Боже мој, од стравот што го понизува и срами Твоето создание. Те молам да не се плашам […]

За детинестата плашливост

Извадок од дваесеттата поука од Лествицата на св. Јован, наречен Схоластик, игумен на светата Синајска Гора Ако подвигот на добродетелта го минуваш во општежитие или во заедница, плашливоста нема многу да те напаѓа. Но, ако се подвизуваш на пусти места, внимавај со тебе да не завладее овој потомок на суетноста и чедо на неверието. Плашливоста е […]

Смирението е вистинска храброст

Постои страв Божји и страв човечки. Стравот Божји е смирението, а човечкиот страв е малодушието. Од каде се појавува човечкиот страв? Ако имаш таков страв, значи си суетен? Оној кој не е суетен го отфрлил човечкото срце и е исполнет со Божја благодат, од една сила во друга сила. Човечкиот страв е енергија на светското […]

Кој се удостоил да се види себе си…

Веќе неколку векови пред Христа, „Спознај се самиот себе“ бил натпис кој стоел во Делфиското пророкувалиште со цел непрестано да ги предупредува оние кои влегуваат внатре обидувајќи се да дознаат нешто повеќе за себе и својата иднина. Сигурно, искуството на човекот уште многу векови пред почетокот на грчката култура, како и во останатите цивилизации од […]