И јас сум само човек

„И јас сум само човек“, овие зборови честопати ги среќаваме во житијата на преподобните отци. Најчесто, ова го говореле старците – духовници кога ќе забележеле дека монасите, кои дошле за да ги исповедаат нивните помисли, од срам не можеле во целост да го отворат своето срце. Во Старечникот можеме да прочитаме сведоштво за еден монах […]

Целта на порнографијата

Порнографијата ги деградира жените (оние феминистки „со цврст став“ кои што го тврдат спротивното, паѓаат на најголемиот машки трик во историјата). Ја менува невронската архитектура на мозокот и буквално го менува начинот на размислување на консументот. Ги спречува мажите да развијат зрели, стабилни емоционални врски со жените. Порнографијата ја засилува илузијата дека сексот е добро […]

Сите страсти произлегуваат од егоизмот

Оче, што е себељубие? Себељубие е да ги исполнуваш хировите на стариот човек, односно, љубовта кон него. И прејадувањето, и егоизмот, и инаетот, и завидливоста се резултат на себељубието. Има луѓе кои заради себељубието бараат за себе си удобност и комфор и не се сложни со никого. Некои, пак, со схоластичка точност се грижат за […]

Мирна бура

И ете, настана голема бура во морето, така што брановите го покриваа коработ, а Он спиеше. Тогаш се приближија учениците до Него, Го разбудија и рекоа: “Господи, спаси не: загинуваме!” А Он им рече: “Зошто сте толку плашливи, маловерни? “ Потоа стана, им заповеда на ветровите и на морето, и настана голема тишина. Матеј 8, […]

Што да се прави кога блудната страст напаѓа?

Што да се прави? Добро прашање. Пред сè, човек треба да биде искрен сам со себе. Не треба од себе да прави нешто што не е. Не треба од себе да направи првовековен христијанин. Не треба од себе да направи победник на страстите. Ништо од себе не треба да направи и треба искрено да се […]

За страстите

1. Бори се, чедо мое, зашто патот Божји е тесен и трновит, но не по природа, туку заради нашите страсти. Бидејќи сакаме од своето срце да ги искорениме страстите кои потсетуваат на трновити корења, и наместо нив да засадиме корисни растенија, природно е многу да се намачиме, да потече крв од нашите раце и нашите […]

За половоста и целосноста

Кога бев дете, можеби затоа што почнав да одам на училиште, сите повозрасни луѓе ми изгледаа како полубогови, нешто налик на она што го говори Хомер, дека во старите времиња луѓето биле доста различни. Дека биле како џинови. А неодамна читав како некои духовни луѓе предвидуваат дека човекот кон крајот на времето ќе се смали. […]

Кој се удостоил да се види себе си…

Веќе неколку векови пред Христа, „Спознај се самиот себе“ бил натпис кој стоел во Делфиското пророкувалиште со цел непрестано да ги предупредува оние кои влегуваат внатре обидувајќи се да дознаат нешто повеќе за себе и својата иднина. Сигурно, искуството на човекот уште многу векови пред почетокот на грчката култура, како и во останатите цивилизации од […]

Хомосексуалниот христијанин

Голем број на хомосексуални мажи и жени тврдат дека Христијанската вера е водечкото правило во нивните животи. Некои од нив сметаат дека нивната сексуална ориентација им е дадена од Бога, дека е добра, и дека нема ништо лошо ниту погрешно со нивните хомосексуални активности. Овие лица велат дека Библијата и Црковното Предание не го осудуваат […]