Како старец Јосиф Ватопедски спасил еден брак од распаѓање

Следниов настан се однесува на една случка поврзана со мои блиски пријатели, и се случи на 2 јули 2009 година, ден после блаженото упокојување на старец Јосиф Ватопедски. А. и нејзиниот сопруг во последните неколку години минуваа низ многу тежок период. Нивните проблеми потекнуваа од свекорот и свекрвата на А., од нивниот однос кон неа […]

Што се доброто и злото, и кога тие дејствуваат?

Доброто е Самиот Господ, сè што доаѓа од Него, и сè што Го окружува. Доброто исто така можело да се најде во човечката природа пред падот, и потоа, преку промената [на природата човечка], преку обожението. Доброто е исто така суштина на она што е правилно и разумно, и се наоѓа во односот меѓу нив. Тоа […]