Го прашуваме старец Порфириј како да се избориме со лошите и мрачни мисли

Кога ќе се најдеш во некоја темна соба, не ја удираш темнината за да ја избркаш. Не исчезнува така. Отвори го прозорецот и пушти ја светлината внатре; со други зборови, потчини ѝ се љубовта Христова, и тогаш темнината ќе исчезне без да се трудиш. Кога ќе ти наиде лоша или мрачна мисла, или ти се […]

Вера со љубов, тоа е верата на христијаните

Оние што Го љубат, вистински веруваат во Бога – тие се вистински христијани не само по име, туку и на дело и со живот, затоа што без љубов, верата е јалова. Вера со љубов, тоа е верата на христијаните, а вера без љубов, тоа е верата на демоните. Св. Беда Достојнопочитуван Да се љуби Христос […]

Од изреките на св. старец Порфириј

1. Зошто трчаме по сенки? Не, треба да се свртиме кон Светлината и сенките сами ќе исчезнат. Треба да Му дозволиме на Христа да ги исполни нашите души, и демоните сами ќе исчезнат. 2. Мрзливецот не може да биде христијанин. За да се биде христијанин, потребно е многу труд, многу работа. 3. Ако човек посака, […]

Старец Порфириј за послушанието

Отец Григориј Џенсен Можеби најпогрешно сфатена тема од страна на христијаните, како и за оние што се надвор од Црквата, е послушанието. А сепак, послушанието е основа не само на нашиот однос со Христа, туку и со полнотата на црковниот живот. Послушание кон Светото Предание, кон нашиот епископ и кон нашата совест, сето тоа служи […]

Аудио запис од Литургија служена од старец Порфириј

Денес се одбележуваат 24 години од блаженото упокојување во Господа на преподобниот Порфириј Кавсокаливиски. За светиот старец има навистина многу што да се каже; на овој сајт честопати ги пренесуваме неговите поуки. Овој пат, споделуваме еден аудио запис од утрената богослужба и Литургијата што св. Порфириј ја служел на 27 мај 1977 г. во испосницата […]

Старец Порфириј: Лекот за ракот е многу едноставен

По разговорот со своите духовни чеда, старецот рече: Лекот против ракот е многу едноставен. Лекарите го користат секојдневно, и постојано им поминува низ рaка, благодарение на Божјата благодат. Но, Бог не дозволува лекарите да го препознаат тој лек, бидејќи во последно време, благодарение на оваа болест се наполни рајот! + + + Еден човек го […]

Старец Порфириј, Бог и ракот

Кога старецот, по закрепнувањето од болеста, ги обнови своите сили и почна да прима посетители, јас отидов кај него. Зборовите кажани од отец Порфириј со тивок и слаб глас, ме восхитија: ‘Кога бев млад, се молев на Бога, ако допушти да се разболам, тогаш болеста да биде рак. Знаеш, ракот е најубава од сите болести. […]

Тајната е несебично да се гради заедница со Христа, без да се вели: „Дај ми го ова, или она“. Доволно е да речеме: „Господи Исусе Христе, помилуј ме“. Не е потребно на Бога да Му кажуваме што ни треба.

Св. старец Порфириј Кавсокаливиски

Луѓето ги затвориле прозорците кон рајот

Секој човек се искушува, се навлекува и подлегнува на [од страна на] својата сопствена похота. Потоа, похотата, откако ќе се зачне, раѓа грев, а извршениот грев раѓа смрт – вели св. ап. Јаков. Човекот пред сè се измачува од гордоста и егоизмот. Тие ги нарушуваат неговите односи со најблиските. Затоа живееме во епоха на психолози […]

Моменти од животот на свети Порфириј

– Што ве боли оче? – Сè ме боли. – А јас, што да направам за да имам радост во животот? – Читај го Светото Писмо, оди во црква, исповедај се, причестувај се со Светите Тајни – со еден збор: биди добра христијанка. Тогаш ќе ја добиеш радоста што ја бараш. Ти, еве, гледаш дека […]

Надежта во инвалидска количка

Една девојка со телесна попреченост, која користела инвалидска количка, му раскажала на старец Порфириј за нејзините маки со кои постојано се среќавала и го замолила за совет. Старецот ѝ рекол: „Пред сè, потруди се да се сочуваш од непотребните грижи за твојата иднина. Тие грижи и стравови се јавуваат како болест на душата и не […]

Свети Порфириј: Болеста на модерното време

Светиот старец се однесуваше со особена љубов и благо расположение кон болните од рак. Со големо внимание ги разгледуваше поединечните случаи. Се трудеше да им помогне по пат на поставување дијагноза и особено потенцираше колку тешка болест е ракот за нашето време. И самиот тој се бореше со таа болест. Таа беше распространета внатре во […]

Антихристот и жигот на ѕверот не беа главната порака на старец Паисиј

…Други, пак, доаѓаат на Света Гора барајќи пророци и претскажувачи. Овие несреќници гледале работи по телевизиите и интернетот, и доаѓаат на лице место да ги потврдат ваквите работи, и стануваат жртви на своето истражување. Тие ги анализираат дури и зборовите и писанијата на блаженоупокоениот старец Паисиј. Старецот, онаков каков што ние го знаевме, беше човек […]

Човек може да биде свет каде и да се наоѓа

Во вашите беседи не зборувајте за религиите – и тогаш ќе победите. Дозволете му на човекот кој има поинакво мислење да се излее, нека зборува и зборува… Нека почувствува дека се сретнал со спокоен човек. Делувајте врз него со својата добронамерност и молитва, а потоа кажете неколку збора. Ништо нема да направите ако остро зборувате, […]

Зошто оној кому сме му помогнале сака да нè повреди?

Се сеќавам на нешто што ни го зборуваше старец Порфириј. Тој сакаше да ми објасни како е можно да му се помогне на човека, а потоа истиот тој човек кому му е помогнато не само да се расрди и да не му помогне, туку за возврат да му наштети на оној којшто му помогнал. Старецот […]