Десет совети за Новата година

Првиот ден од Новата година традиционално е ден кога се вртиме кон минатото за да го преиспитаме, и поставуваме нови цели за годината што ни доаѓа. Овие цели по магазините […]

Десет духовни совети за Петровденскиот пост

1. Луѓето честопати се однесуваат неразумно, нелогично и себично – сепак, простувај им. 2. Ако пројавиш добрина, а луѓето те обвинат дека глумиш добрина заради скриени цели – сепак, и […]

Од изреките на св. старец Порфириј

1. Зошто трчаме по сенки? Не, треба да се свртиме кон Светлината и сенките сами ќе исчезнат. Треба да Му дозволиме на Христа да ги исполни нашите души, и демоните […]

Седум совети од њујоршкиот свештеник

Затвори се сам во соба, исклучи ги светлата, седни, замижи и не мисли на ништо освен на Господа Исуса Христа. Кога стануваш наутро речи му на Бога: „Господи, испланирај ми […]