Современи соблазни

1. Некои бараат на интернет религиозна литература, а други прават неблагочестиви работи. Така, едните се спасуваат, а другите се гинат уште тука на земјата, иако и едните и другите ја користат истата технологија. 2. Не кревајте паника предвремено за печатот на антихристот, туку грижете се за вашите сегашни гревови, кои му го отвораат патот на […]

Црковни и световни соблазни

Едно дете ми вели во училиште: „Е, да оче, ни велите дека стадионите и концертите се опасни, ова-она, но толку скандали има од свештениците, како да одам во црква?“. Гледате умот какво сфаќање има? А, јас му велам: – Да ти кажам нешто. На концертот, каде што беше, знаеш дека тој што свиреше зема наркотици, […]

Шест кратки поуки од старец Паисиј

1. За противењето на сè поголемите морални соблазни, старецот го рече следново: „Потребна е внимателност. На братот наш му треба помош. Ќе го прифатиме она што го кажува како оправдување, и со љубов ќе му помогнеме. Ако сите го презрат, што ќе се добие од тоа? Нема пат до Месечината за таму да можете да побегнете. […]

Што барав и најдов во Црквата

Во Црквата сретнав ретки луѓе, со добродетели и автентичност, зрели, воспитани, вистински Христијани, нежни души. Сретнав, се осмелувам да речам, светители. Во животот, општо, не среќавав вакви луѓе. Овие Христијани се разликуваа од другите луѓе. Морам да признаам, никогаш не видов знаци или чуда. Тие не беа потребни. Иако, поради некоја причина, не сакав мојата […]

За злите кловнови во Црквата

— или, обид за едноставен одговор на прашањето „Како сè уште можеш да веруваш и да одиш в Црква?“ — 1a. Кога сме мали деца, сметаме дека нашите родители се совршени. Дека тие имаат одговор на секое прашање, и решение на секој проблем. Дека нашите тетки и стрини, вујковци и стриковци се најдобрите луѓе на […]

Црковните соблазни и клирикализмот

Коренот на современите соблазни, верувам, лежи во погрешното верување дека клирот е еден вид на религиозна каста, слична на Левитското свештенство на древниот Израил. Многумина свештеници и епископи на клирот гледаат како на затворена корпорација на клирици, издвоена и различна од лаиците [верниот народ]. Клириците се во искушение себе си да се гледаат како Христијани […]

За некои крајности на православниот живот

Највозвишеното нешто во христијанскиот живот е Евхаристијата како победничко-свечено собрание. Христос меѓу Своите браќа! А отшелниците, во некакво несфатливо смирение и унижување, се оддалечуваат токму од тој највозвишен чин, повлекувајќи се во осамеништво! Има во ова нешто несфатливо. Но, на своите висини, таа осаменичка молитва станува соборна не само по својата тема, туку и затоа […]